Deciziile controversate ale PNL „dinamitează” companiile de stat din ENERGIE. Cum au plasat liberalii în posturi-cheie doar „oamenii de încredere”

Deciziile controversate ale PNL „dinamitează” companiile de stat din ENERGIE. Cum au plasat liberalii în posturi-cheie doar „oamenii de încredere”
Publicat: 18/07/2024, 08:56
Actualizat: 18/07/2024, 11:17

Plasarea unor „oameni de încredere” în funcții-cheie din companiile strategice pe segmentul „Energie” denotă nu doar un subiectivism politic demn de o cauză mai bună, dar se află și în sfera păguboasă a conflictului de interese, iar semnalul de alarmă este tras chiar de Comisia Europeană. Procedurile de selecție considerate netransparente ridică mari semne de întrebare, iar relațiile de partid par a fi mult mai importante decât expertiza.

Majoritatea procedurilor de numire/selecție a consiliului de supraveghere și a directorilor de la marile companii de stat s-au făcut în mandatul de ministru al lui Virgil Popescu, atunci când Nicolae Ciucă era premier al României.

La o privire retrospectivă, cele mai mari probleme sunt descoperite la companiile strategice Romgaz – care trebuie să bage miliarde în proiectul Neptun Deep -, Hidroelectrica, companie care are un rol-cheie și asigură exportul de energie în Ucraina și Republica Moldova, și Nuclearelectrica, singurul producător român care poate asigură flux constant  de energie în bandă, vital în situații de secetă și lipsă a vântului, atunci când nu poți beneficia de energie hidro și eoliană.

În urma unor decizii controversate au apărut, astfel, situații alarmante în care personajele principale sunt chiar oamenii de încredere ai lui Virgil Popescu, respectiv secretarul de stat de la Energie Dan Drăgan și fostul șef de cabinet de la minister, Liviu Mihalache.

Aceștia au fost plasați în funcții-cheie la Romgaz – cazul lui Dan Drăgan – și Hidroelectrica – Liviu Mihalache -, în urma unor proceduri de selecție pe care Comisia Europeană le consideră netransparente și unde conflictele de interese primează. Pentru ca totul să fie cât mai îngrijorător, membri ai comisiilor de selecție s-au aflat în relații de natură politică tocmai cu aceia care au fost selectați.

O situație similară este legată de alt „om de bază” al lui Virgil Popescu, George Niculescu, cel care a fost propulsat în board-urile Hidroelectrica și Nuclearelectrica înainte de a deveni șeful ANRE.

Comisia Europeană s-a focalizat pe „oamenii de încredere” ai PNL, plasați în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica

Comisia Europeană s-a focalizat, astfel, pe problemele care apar, spre exemplu, în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica.

Nu mai puțin de patru personaje apar în prim-planul acestui scenariu în care liberalii și-ar fi tăiat „partea leului”.

  • Mihai Liviu Mihalache
  • Cristian Nicolae Stoina
  • Carmen Radu
  • Gheorghe Silvian Sorici

Începând cu anul 2013, Mihai Liviu Mihalache a reușit să doboare „record” după „record” și să treacă printr-un număr foarte mare de Consilii de Administrație.

  • Fabrica de Arme Cugir
  • Uzina Mecanică Plopeni
  • Hidro Tarnița
  • CET Govora SA
  • Șantierul Naval Mangalia
  • Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român
  • Rompetrol Rafinare SA.

În perioada 2011-2013, același Mihalache a lucrat ca expert parlamentar la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), în anul 2012 a fost consilier personal la cabinetul ministrului, în Ministerul Economiei, în anul 2013 a fost director de cabinet/secretar de stat în Ministerul Economiei, apoi, până în anul 2015, adjunct șef la Oficiul Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie din Ministerul Economiei.

Ulterior, Mihai Liviu Mihalache a fost numit director în Ministerul Energiei. Mihalache a fost coleg de liceu cu Bogdan Badea, președintele Directoratului Hidroelectrica.

Selecții cu „cântec” la Hidroelectrica

Cristian Nicolae Stoina este economist și, din anul 2005, a deținut funcția de director la Direcția Generală a Finanțelor Publice București.

În perioada 2008-2011, susținut de PNL, a fost consilier de conturi la Curtea de Conturi a României, iar din anul 2018, la propunerea Ministerului Energiei, intră în Consiliul de Supravheghere al Hidroelectrica. Acum, Cristian Nicolae Stoina a fost „selectat” în aceeași funcție.

  • În perioada 1992-1995, Carmen Radu a fost director la Horticola SA, iar din anul 1996 până în anul 2005, a ocupat diferite posturi de conducere în Ministerul Finanțelor.
  • În anul 2005 este numită președintele EximBank – bancă de stat -, unde rămâne pe funcție până în anul 2009.
  • În anul 2012 a lucrat ca expert la Senatul României, iar în anul 2013, Partidul Național Liberal (PNL) o propune pentru funcția de vicepreședinte la EximBank. Numai că BNR o respinge.
  • Tot în anul 2013, Carmen Radu a fost și consilier la Camera Deputaților – pentru Dan Radu Rușanu, iar presa a vehiculat că acesta ar fi nașul și protectorul ei -, iar în perioada 2012-2015 a fost și membru în Consiliul de Supraveghere al Fondului Român de Contragarantare.

În același an 2013, Carmen Radu începe și „cursa Consiliilor de Administrație”.

  • 2013-2016 – membru în CA al Administrației Române de Trafic Aerien (ROMATSA)
  • 2015-2018 – președintele CA al ROMATSA
  • 2013-2017 – membru în CA al Nuclearelectrica.

Tot din anul 2013, Carmen Radu începe să lucreze și la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), pe post de consilier și apoi de director economic. Stă la ASF până în anul 2015, atunci cînd revine și la Fondul Român de Contragarantare, unde a ocupat funcția de președinte directoral până în anul 2017.

Apoi, ASF a desemnat-o pe Carmen Radu în funcția de președinte al CA al Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA), funcție de care mai beneficiase și în trecut, în vremea când polițele ASTRA dădeau bătăi de cap românilor.

ASF și FGA sunt instituțiile pe la ușile cărora stau, acum, toți cei care au probleme cu City Insurance și Euroins.

Un alt personaj-cheie este Gheorghe Silvian Sorici, membru de partid propulsat de filiala PNL Sibiu, condusă de Raluca Turcan, în Consiliul de Administrație al Romgaz.


CITEȘTE ȘI:

CNAB acuză firma afaceristului Urdăreanu că nu a trimis raportul tehnic după avaria de la aeroport. PRESIUNI pentru ca UTI să nu fie penalizată!

Abonat la MITĂ, șeful Termoficării Brașov a fost dat pe mâna DNA chiar de subalterni. Dovezile zdrobitoare aduse de omul din spatele ”firmei de casă”

Procurorii au descifrat MESAJELE CRIPTATE pe WhatsApp ale șefului șpăgar din CEO. Discuții în cifre despre plăți către ”băieții deștepți din Energie”

Finul Angheluș de la Poliția Locală S2 și nașul Drugău de la ADP S2 și-au construit PALATE DE „BUGETARI”. Fini și verișori, în funcții de conducere!

Lista ȘPĂGILOR primite de șeful Termoficării Brașov. Mituitorul îi împlinea dorințele, de la covoare, lustre, televizoare la ceas ”domnos” de 6.000 €

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Casa Satanei e aici la Bruxelles!”, Șoșoacă, scoasă cu forța din sala Parlamentului European
Mascații au intrat peste Bianca Drăgușanu! Vedeta, AUDIATĂ, la Poliție
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit...
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Ce sancțiuni riscă Diana Șoșoacă după scandalul din Parlamentul European. Îi poate fi retras mandatul?
Nu e iluzie optică! Ce și-a construit în balconul apartamentului acest bărbat din Cluj-Napoca
Lena, soția lui Gabi Enache, mai apetisantă ca oricând! Nu se sfiește să pozeze provocator...
Afacerea cu care o familie de sibieni a dat lovitura. Totul a plecat de la...
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
Tu vezi ursul din imagine? Acesta se ascunde extrem de bine în pădure. Iată iluzia...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Este legal să treci pe roșu pentru a face loc ambulanței sau pompierilor? Ce spune...
Germania va reduce ajutorul militar pentru Ucraina în 2025, în ciuda posibilităţii ca Trump să...
De ce poartă ALB jucătorii de la Wimbledon? Mulți știu GREȘIT!
Vor plăti mai puțin. Decizie pentru cei care alimentează cu motorină. Ordin la Guvern azi,...
Despăgubiri pentru România și Bulgaria, după refuzul Schengen
Oana Roman i-a deschis proces penal fostului soț, acuzându-l de abandon de familie. Ce a...
„Ne-am potolit cu furatul” Reciclarea PET-urilor a devenit o afacere profitabilă! Cât câștigă românii pe...
Cristina Cioran, destăinuiri cu lacrimi în ochi despre momentul în care și-a adus pe lume...
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce a fost ridicată de mascați: ”Nu am nicio implicare!”
BANCUL ZILEI. Profa: – Bulă, te-am rugat să desenezi o vacă și iarbă. Văd doar...
I.G. Duca, provocat de vărul său la un duel cu pistoale în Copou: „A trebuit...